poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Vege burger

Witajcie kochani! Dzisiaj chciałam wam przedstawić przepis na sławne vege burgery! Moim zdaniem są to najlepsze vegańskie burgery ever!

Vege burgery:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 marchwie
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół garam masala
- 1 łyżeczka 'ziół małgorzaty'
- 1 liść laurowy
- 1 łyżki sosu sojowego jasnego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1,5 szklanki bułki tartej
- pół pęczka natki pietruszki

dodatki:
wedle uznania

składniki sosu
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki musztardy
- trochę octu jabłkowego ;)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki prażonej cebulki

wykonanie:

Zioła wsypujemy na patelnię, aby wydobyć ich aromat. Po chwili gdy zioła się nieco rozgrzeją, dodajemy nieco oliwy z oliwek, posiekaną cebulkę i listek laurowy. Całość smażymy, aż do zeszklenia się cebuli.  Następnie dodajemy marchew i czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Po chwili wlewamy na patelnię bulion i całość dusimy pod przykryciem, aż marchew zmięknie czyli ok 15 min. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę, żeby cały bulion nam odparował. Masę z patelni studzimy i przekładamy do wcześniej odsączonej czerwonej fasoli. Dodajemy sos sojowy i całość miksujemy. Następnie siekamy natkę i wrzucamy do masy razem z bułką tartą. Uwaga może być potrzebne więcej bułki tartej. Po połączeniu wszystkich składników formujemy w dłoniach płaskie kotlety (duże się nie wysuszą w piekarniku) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 min w temperaturze 190C. W międzyczasie przygotujemy sos. Wszystkie składniki na sos wkładamy do blendera i gotowe.  Bułki opiekamy w opiekaczu, a następnie bierzemy połówkę bułki i smarujemy ją sosem. Kładziemy sałatę, na nią kotlecik i wszystko czego dusza zapragnie (cebula, pomidor, oliwki) i gotowe! Smacznego! 


 Składniki
Szklimy cebulkę
 Dodajemy marcheweczkę i czosnek
Odsączamy fasolkę
 Odparowujemy bulion
Blendujemy na gładką masę
Formujemy kotleciki i do pieca :)
Dziękuję za wyróżnienie mojego przepisu jako przepis tygodnia :)
Healthy Vegan Fast FoodOrganizator: kikimora

11 komentarzy:

  1. Jestem w trakcie robienia i mam nadzieję, wyjdą tak dobre jak Twoje :)
    Mała nieścisłość jest w przepisie, napisałaś:
    - 1 łyżki sosu sojowego

    Czy to znaczy 1 czy 2 łyżki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. :), dzięki
    Relacja będzie jutro na www.przemowakcji.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Powodzenia! :)
    I polecam po 25-30 minutach w piekarniku, przewrócić kotleciki na drugą stronę na dosłownie 2-3-5 minut

    OdpowiedzUsuń
  4. to może zrobie w proporcji 20 do 10 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jeszcze jedno, Termoobieg czy grzałka górna/dolna ?

      Usuń
  5. Termoobieg 20 min
    grzałka górna/dolna 30 min z przewracaniem

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  8. Proszę o nie umieszczanie reklam swoich restauracji i blogów na tym blogu, jest to usuwane automatycznie jako spam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zastanawia mnie, ile Twoich "autorskich" przepisów wcześniej pojawiło się na innych blogach? Zastanawia mnie również, jakim trzeba być człowiekiem, żeby nawet nie potrafić przeprosić, kiedy się już zostało przyłapanym na kradzieży. I w końcu zastanawia mnie, jak można w ogóle kraść tak nachalnie - wystarczyłoby zmodyfikować przepis, dodać coś od siebie, umieścić źródło inspiracji i zaprzyjaźnić się z autorem pierwowzoru :( Szczerze współczuję pokręconej osobowości :(

    OdpowiedzUsuń