piątek, 17 sierpnia 2012

Vegańskie knedle z jagódkami

Brakowało mi ostatnio cukru w organizmie stąd pomysł na knedelki w jagódkami. Wykonanie banalnie proste, a smak!? REWELACJA!


Knedle z jagodami 5szt.
2 ugotowane ziemniaki 
4 łyżki mąki razowej/orkiszowej/pszennej
szczypta soli

Farsz:
garść jagód 
łyżeczka agawy
można też użyć innych owoców 
maliny, truskawki, borówka amerykańska itp

Ziemniaki miażdżymy na gładką masę i łączymy z mąką. Ugniatamy ciasto na w miarę gładką masę i dzielimy na 5 porcji. Jagody mieszamy z syropem z agawy lub miodem. Z ciasta formujemy małe placki, na które nakładamy łyżeczką farsz i całość zaklejamy i formujemy kulkę. Przygotowane knedle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody na kilka minut. Podawać na gorącą, można polać sosem ze zmiksowanych owoców i prażonymi płatkami migdałowymi.

 Knedelki przed ugotowaniem (trochę dziurawe :))
 I po ugotowaniu
 Ślicznotki ^^ :) Smacznego

Vegan kluski!Organizator: kikimora

2 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają *_* Z chęcią zjadłabym takie knedle na obiad.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciap ciap na targ po owocki, 2 ziemniaczki do garnuszka, troszkę mąki, trochę miłości i cyk myk 20 min obiad gotowy! :) ^^

      Usuń