wtorek, 14 sierpnia 2012

Vegańskie sushi

W związku iż od dłuższego czasu prowadziłam bloga jedynie po angielsku, ten wybitnie będzie w języku polskim i będzie zawierał same vegańskie, vegetariańskie, surowe przepisy!

Vegańskie sushi
Masa migdałowa (zastępuje ryż)
1 szkl. migdałów
2 cm imbiru
1 ząbek czosnku
sok z jednej cytryny
1/4 szkl wody

Składniki do sushi:
Płaty alg
Wszystkie warzywa jakie tylko wam przyjdą do głowy,
mój ulubiony zestaw to ogórek, pomidor i marchew^

Dodatki:
sos sojowy
Przygotowanie:
Wpierw musimy przygotować masę migdałową, w tym celu wpierw musimy przez ok 6-8 godzin moczyć migdały w wodzie. Po tym czasie staną się miękkie i lepiej połączą się z resztą składników. Po odsączeniu ich od wody, dodajemy imbir, czosnek, sok z cytryny i wodę i wszystko dokładnie blendujemy aby powstała nam pasta. Nie martwmy się jeżeli zostaną jakieś niezmielone kawałki migdałów. Gdy mamy już przygotowana masę, bierzemy się za składanie naszym vege sushi. Płaty alg kładziemy szorstką stroną do góry i moczymy lekko wodą, aby zmiękły i dały się lepiej formować. Następnie na mniej więcej połowę płata nakładamy wcześniej przygotowaną pastę migdałową. Na pastę kładziemy po kolei warzywa. Na układam wpierw marchew, potem ogóreczek i pomidorek (wszystko pokrojone w paski) i ew. szczypiorek. Całość następnie delikatnie zwijamy. Na koniec kroimy albo na dwie części (a la tortilla) lub na normalne maki (ok 6 małych maki z jednego rolla). Całość można wrzucić do lodówki i zjeść później, lub można zjeść na bieżąco. Ja osobiście nie używam sosu sojowego do moich vege sushi. Mam nadzieję, że wam posmakuje!
Smacznego ^^
 Tak przygotowuję warzywa do sushi
 Wszystko co potrzebne do sushi
 Tak układamy zawartość naszego sushi
 Zwinięte rollsy
 Śliczny widok^^
 Opcja podania a la tortilla
A tu również opcja podania a la maki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz