czwartek, 10 stycznia 2013

Zdrowe wege chipsy

Witam i na wstępie wybaczcie za brak postów, ale brak czasu na cokolwiek zadecydował o braku jakichkolwiek postów ;/ Dziś nadrabiam delikatnie zaległości :)

Zdrowe wege chipsy
Składniki 
(na miseczkę wege chipsów)
- 3 średnie ziemniaki
- łyżeczka ziół prowansalskich
-łyżeczka bazylii (suszonej)
-łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka czosnku granulowanego
- odrobina soli
- parmezan
-oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaczki obieramy, kroimy z cieniutkie plasterki (ja do tego użyłam obieraczki do warzyw). Przygotowane plasterki wkładamy do miski z zimną wodą, aby je opłukać. Następnie osuszamy z papierowy ręcznik. 
Na oddzielnym talerzu przygotowujemy miks oliwy z oliwek z przyprawami. 
Osuszone plasterki ziemniaka wykładamy na talerz z oliwą i przyprawami i przy pomocy rąk całość "ugniatamy" tak aby każdy platerek był pokryty oliwa i przyprawami.
Tak przygotowane ziemniaczki układamy na papierze do pieczenia, posypujemy odrobiną parmezanu i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200C na 15-20 min. Kontrolujcie, aby wam się nie popaliły :) Dobrze jest przekrócić je na drugą stronę w połowie pieczenia.
Gotowe! smacznego!
 Umyte platerki przygotowane do osuszenia
Przygotowany talerz z oliwą i przyprawami


 Rozłożone ziemniaczki przygotowane do pieczenia
 Gotowe wege chipsy :)

3 komentarze:

  1. bardzo fajny pomysł :) sklepowych czipsów od lat nie kupuje, a taka przekąska w domowym wykonaniu na pewno sprawdza sie o wiele zdrowiej i smaczniej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają nieziemsko :) super alternatywa dla kupnych, tłustych chipsów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, chipsy z parmezanem nie mogą być wegańskie. Chyba, że to wegański parmezan, którego nie znam. Wypróbuję ten przepis, bo sklepowe chipsy są nie do zjedzenia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń