Witam i na wstępie wybaczcie za brak postów, ale brak czasu na cokolwiek zadecydował o braku jakichkolwiek postów ;/ Dziś nadrabiam delikatnie zaległości :)
Zdrowe wege chipsy
Składniki
(na miseczkę wege chipsów)
- 3 średnie ziemniaki
- łyżeczka ziół prowansalskich
-łyżeczka bazylii (suszonej)
-łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka czosnku granulowanego
- odrobina soli
- parmezan
-oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaczki obieramy, kroimy z cieniutkie plasterki (ja do tego użyłam obieraczki do warzyw). Przygotowane plasterki wkładamy do miski z zimną wodą, aby je opłukać. Następnie osuszamy z papierowy ręcznik.
Na oddzielnym talerzu przygotowujemy miks oliwy z oliwek z przyprawami.
Osuszone plasterki ziemniaka wykładamy na talerz z oliwą i przyprawami i przy pomocy rąk całość "ugniatamy" tak aby każdy platerek był pokryty oliwa i przyprawami.
Tak przygotowane ziemniaczki układamy na papierze do pieczenia, posypujemy odrobiną parmezanu i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200C na 15-20 min. Kontrolujcie, aby wam się nie popaliły :) Dobrze jest przekrócić je na drugą stronę w połowie pieczenia.
Gotowe! smacznego!
Umyte platerki przygotowane do osuszenia
Przygotowany talerz z oliwą i przyprawami
Rozłożone ziemniaczki przygotowane do pieczenia
Gotowe wege chipsy :)
bardzo fajny pomysł :) sklepowych czipsów od lat nie kupuje, a taka przekąska w domowym wykonaniu na pewno sprawdza sie o wiele zdrowiej i smaczniej :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają nieziemsko :) super alternatywa dla kupnych, tłustych chipsów :)
OdpowiedzUsuńHej, chipsy z parmezanem nie mogą być wegańskie. Chyba, że to wegański parmezan, którego nie znam. Wypróbuję ten przepis, bo sklepowe chipsy są nie do zjedzenia :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń