wtorek, 9 października 2012

Wortelstamppot / Hutspot - holenderski specjał

Goedemorgen :) Dziś ciąg dalszy Holenderskich przysmaków :) wortelstamppot lub hutspot - czyli ziemniaki z cebulą i marchwią. PYSZNOŚCI!!!!!!
Wortelstamppot/Hutspot
Składniki
dla 4-6 osób
ziemniaki 1kg (rozgotowane na puree),
marchew 0,5kg,
cebula 0,5kg,
sól, pieprz do smaku. 

Opis przygotowania
Ugotować ziemniaki i przygotować z nich puree, doprawić do smaku, dodać rozgotowana marchew. Cebulę podsmażamy na patelni na masełku, aż stanie się złota. Następnie dodajemy ją do ziemniaków i marchwi i wszystko razem łączymy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji warzywnego musu podawać (dla nie vegen) z kiełbasą, (dla vegan) z np. plackami warzywnymi lub z tofu. W ten sposób można uzyskać porcję obiadową do której można podać dowolną surówkę lub kawałki pomidorów lub ogórków.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę o nie umieszczanie reklam swoich restauracji i blogów na tym blogu, jest to usuwane automatycznie jako spam

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. To tradycyjny przepis jak powinno byc. W wersji wege of corse oliwa

      Usuń
    2. To tradycyjny przepis jak powinno byc. W wersji wege of corse oliwa

      Usuń