czwartek, 4 października 2012

Boerenkool - holenderski specjał

Witajcie kochani :)
Przepraszam, że znowu długo się nie pojawiałam tu, ale niestety, kraj tulipanów zaskakuje mnie na każdym kroku :) Dziś szybciutki przepis na Holenderski specjał zwany Boerenkool. W Holandii w każdym sklepie leżą pełne półki jarmużu, dlatego boerenkool jest czymś na wzór naszych ziemniaków tłuczonych z masłem. Tutaj boerenkool podaję się z kiełbasą, ja jadłam z kotlecikami vegańskimi. Smak - R E W E L A C Y J N Y!!!! Jeżeli gdzieś dorwiecie jarmuż, musicie spróbować tego przepisu - polecam!

Boerenkool - ziemniaki z jarmużem
Składniki:
8 ziemniaków
2 szklanki wywaru wawrzywnego
pęczek/paczka jarmużu
sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160°C. Jarmuż obrać z głównych twardych żył i drobno posiekać. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Umieścić w dużym naczyniu żaroodpornym i zalać 1½ szklanki wywaru. Wsypać jarmuż, przykryć i wstawić do piekarnika na 35 minut. Po 10 minutach sprawdzić, czy nie brakuje płynu i jeśli potrzeba, dodać wywaru. Po wyjęciu z piekarnika rozgnieść ziemniaki i jarmuż, doprawić solą i pieprzem i gotowe :) 
P O L E C A M!!



3 komentarze:

  1. Mój ukochany boerenkool! Tęsknie za nim chyba najbardziej ze wszystkich holenderskich specjałów. No, może tylko za frytami z pindasaus rozpaczam bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a moze bys sie odezwała pindo jedna, co tam u ciebie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj, miło mi zaprosić Cię do zabawy:
    http://vegarnkowo.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń